Loading...

Walory zdrowotne

Poza tym, że musztarda może być smaczna, dzięki gorczycy ma także wiele właściwości zdrowotnych. Niestety nadmiar dodatków konserwujących, polepszaczy, kwasku cytrynowego, a szczególnie nadmiar octu spirytusowego w produkcji masowej, powoduje, że musztarda wręcz może być niebezpieczna dla zdrowia. Po prostu trzeba wybierać sosy, w których jest mało, albo w ogóle nie ma chemii. Oczywiście nie ma co robić paniki jeśli jest E w musztardzie, bo nie zawsze to E ma katastrofalne skutki dla naszego zdrowia. Umiar.

Gorczyca jest też alergenem, więc nie wszyscy mogą nią się degustować. 

Kilka prozdrowotnych faktów gorczycy: 

  • Pobudza i pomaga w trawieniu
  • Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające
  • Źródło selenu
  • Wzmacnia odporność organizmu
  • Ma właściwości antyseptyczne i antygrzybiczne
  • Stymulator wzrostu włosów
  • Regulator cholesterolu
  • Profilaktyka żołądka i jelit
  • Oczyszcza zatoki
  • Leczenie zapalenia skóry
  • Pomaga w leczeniu astmy
  • Jest afrodyzjakiem

Tu można poczytać więcej (po angielsku)

Gorczyca zawiera minerały: wapń, fosfor, magnez, mangan, selen, żelazo, cynk i siarkę. Jest źródłem aminokwasu tryptofanu. Zawiera tłuszcze omega3. W gorczycy jest niewielka ilość witamin A, witamin z kompleksu B, C, E i K. Od wieków jest stosowana w medycynie. Nasiona gorczycy zawierają średnio około 30% oleju roślinnego. Olej otrzymany z nasion zawiera około 60% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego 42% to kwas erukowy, a 12% to kwas oleinowy. Zawiera 21% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego 6% to kwas alfa-linolenowy kwasu tłuszczowego omega 3 i 15% kwas omega 6-linolowy, a także 12% nasyconych kwasów tłuszczowych.