Loading...

Kühne

Niemiecki producent żywności, octu, konserw, przetworów, pikli, sosów i pikli. Oczywiście również musztard pod marką Kuhne (od 1896 roku), a także kupionych francuskich marek Bornier i Téméraire.
Adres:
Carl Kühne KG (GmbH & Co.) | Kühnehöfe 11 | D-22761 Hamburg | Niemcy
Telefon:
+49 (0)40 85 305-0

Wszystko zaczęło się w 1722 roku w Berlinie. Fryderyk Wilhelm I był królem Prus, a Berlin był ambitną stolicą w tamtych czasach. Johannn Daniel Epinius zakłada małą destylarnię octu i tym samym kładzie podwaliny pod jedną z największych firm produkujących wyśmienitą żywność i ocet w Europie. W 1762 roku destylarnia octu przechodzi w ręce Friedricha Wilhelma Kühne. W 1832 roku Carl Ernst Wilhelm Kühne przejmuje gorzelnię octu jako następca i nadaje jej swoje imię. Od tego momentu tworzy się historia marki Kühne. Właściciel tworzy znak towarowy swoim podpisem – dziś nazwisko rodowe jest nadal częścią logo firmy. W tym samym roku zostaje pierwszym producentem octu w Niemczech, który wprowadził szybki proces produkcji octu Schützenbachian. W ten sposób udaje mu się zrobić kluczowy krok od rzemieślnika do firmy produkcyjnej.Asortyment jest poszerzany i budowane są liczne zakłady produkcyjne w całych Niemczech. Dodaje się musztardę (1896), majonez (1902), kapustę kiszoną (1903) i korniszony (1905). Z przenikliwością i pionierskim duchem syn Carla Kühne’a Wilhelm wprowadza firmę w nowy wiek i swoją pracą kładzie podwaliny pod dobrze prosperujące przedsiębiorstwo. Po II wojnie światowej wiele zakładów produkcyjnych jest poważnie uszkodzonych, a nawet zniszczonych. W wyniku podziału Niemiec utracono także wiele obiektów. Administracja centralna firmy zostaje przeniesiona z Berlina do Hamburga w Altonie. Obecnie siedzibą firmy nadal jest Kühnehöfe.