To jest danie 5-gwiazdkowe. Zaserwuj je swojej rodzinie i znajomym, a ich reakcją będzie „czapki z głów dla szefa kuchni”.
1 kg jagnięciny, wytrybowanej i rozciętej w pół
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy
5 łyżek Oryginalnego Sosu BBQ Stokes
2 łyżki Musztardy Dijon Stokes
W misce wymieszaj czosnek, oliwę, Sos BBQ i Musztardę Dijon. Umieść jagnięcinę w misce i dokładnie obtocz ją w marynacie, delikatnie masując.
Dopraw do smaku, zamknij szczelnie miskę i pozostaw mięso w marynacie na noc. Wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu powrócić do temperatury pokojowej, podczas gdy grill się rozpala.
Umieść jagnięcinę na najgorętszej części grilla na 5-6 minut aż się zarumieni, potem przełóż na drugą stronę również do zarumienienia.
Jeżeli możesz umieścić mięso na mniej gorącej części grilla, to zrób tak. W innym przypadku przewracaj mięso co kilka minut, smarując je marynatą. 20 minut wystarczy, żeby mięso było różowe w środku i przepysznie przyrumienione na zewnątrz.