Loading...

Sałatka warzywna w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:

  • 3 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag czarnych oliwek
  • 2 czerwone cebule lub 1 duża
  • 20 dag żółtego sera

Składniki na sos:

  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • cukier, sól

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki. Z pomidorów i papryki usuwamy pestki. Ser kroimy w niewielką kostkę.
  2. Śmietanę łączymy z musztardą, majonezem i olejem, doprawiamy solą i cukrem.
  3. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  4. Sałatkę podajemy polaną sosem i przybraną listami rukoli.

Więcej smacznych przepisów na blogu: kalendarzkulinarny.wordpress.com